15 september 2014

Bok, stickat och 87%


Överkonstapel Studer av  Friedrich Glauser: Ibland hittar man små pärlor tillika överraskningar på biblioteket och jag vill nog påstå att detta är en. Jag vet baske mig inte hur man ska genre-bestämma den. Det enklaste vore väl att säga en mordhistoria, men det räcker inte långt för att täcka bokens innehåll. 
Friedrich Glauser levde i början av 1900-talet i ett Schweitz utpräglat av ORDNUNG och många som föll utanför denna ORDNUNG MUSS SEIN hamnade på dårhus, så även Glauser.

Att Glauser beskriver delar av sitt eget liv i boken tror jag inte man kan förneka, visst påminner den unge mordmisstänkte om Glausers eget liv i mångt och mycket.
Överkonstapel Studer blir intresserad av fallet; vad rör sig egentligen under ytan i denna till synes välordnade, pittoreska stad/by. Överkostapel Studer förhållningssätt till fallet är att inte bara att se till fakta utan även till det mer subtila, vad är det för luft dessa människor egentligen andas och alla de där små detaljerna som inte alls behöver vara betydelselösa. Det är en förtjusande liten bok som jag lyssnar på med Björn Granath som uppläsare. Det är ett nöje varje gång jag sätter  mig ner för att lyssna på ännu en CD-skiva.

Nu är jag irriterad på blogger, den lyder inte mina order!

Och så har jag då äntligen fått till en sjal som INTE är murrig. Den bryter av galant, precis som jag vill ha det.


Men jag kan återigen konstatera, jag stickar mycket hellre i Katinka lingarn än i Linea lingarn - så det så!

Och så är då äntligen valet över (kanske bara för tillfället) och jag kan konstatera att från min egen region har framförallt stora delar av landsbygden visat intolerans, trångsynthet och rädsla (för vad?). Det är tragiskt, så in i helvetes (för att ta i) tragiskt, men "folket har sagt sitt"! Ändå visar i alla fall följande detta:
Och det är ju ändå en tröst! Nu hoppas jag på en massrörelse mot inskränkthet och trångsynthet.
TJO!


6 kommentarer:

 1. Du har då en förmåga att "nosa upp" bra böcker! Sjalen passar perfekt i färg...komplement!

  Usch valet - vi trodde inte det var sant! Fattar inte att någon överhuvudtaget röstar på det partiet....

  SvaraRadera
 2. har absolut läst något av Glauser dock icke denna., som jag nu blev jättesugen på!

  SvaraRadera
 3. fin sjal politik förstår jag mig inte längre på, ankdamm lever jag i, utomlands förstår de inte heller varför svenskar förkastar Europas bästa finansminister... Intressant boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (tja, i utländsk press är det förvånade över svenskars missnöje eftersom Sverige ändå har klarat lågkonjunkturen bäst i Europa, och Borg utsågs till den bästa finansministern... och om Putin i Ryssland nu blir ännu galnare skulle jag föredragit att skicka Carl Bildt i stället för Jimmie Åkesson

   Radera
 4. För egen del vill jag alltid veta vem som står bakom utmärkelser av den sorten. Här skulle jag kunna tänka mig att det är EUs ekonomiska maktelit som gömmer sig i kulisserna, och den typen av makteliter känner jag mig mycket obekväm med.

  SvaraRadera