29 mars 2014

I vårsolen

Svetten rann i alla veck och vrår på uteplatsen idag. Det blev till att ta fram parasollet!
 Anjo är en solbadare!Apokryferna, de  yngsta skrifterna, ansågs inte ha tillförlitligt källvärde varför de tidigt togs bort ur det som kom att bli bibeln. Annat som traderats muntligt genom århundraden och årtusenden ansågs däremot ha ett betydande och tillförlitligt källvärde. Framför mig ser jag gubbar, gubbar, gubbar som genom tiderna ansett sig ha tolkningsföreträde vad gäller ”de heliga skrifterna”. Nu ska jag inte fördjupa mig i detta och förarga en och annan bokstavstrogen. Vad jag egentligen vill ha sagt är att religiösa skrifter oavsett ism är en källa till mycket, inte minst inom konst och kultur. Stefan Einhorn hakar på trenden, som väl inleddes av Dan Brown och Da Vinci-koden.
Stenträdet är en linjär berättelse om rester av ett träd som sägs vara Livets Träd eller snarare en buske, kanske samma buske som den Moses såg brinna i öknen. I Stefan Einhorns roman finns förstås de goda och de onda, om det som kan bli en välsignelse eller en förbannelse. Här finns också de utvalda. Om jag bara slapp dom, de utvalda alltså, det låter så förbaskat elitistiskt och självgott. Visst kan man för sig själv känna att man liksom är utvald för att göra vissa saker även om det också låter lite övermaga, men när det finns en högre makt som utsett dessa de utvalda blir jag lite illamående. Det får man dock tåla när man läser den här typen av litteratur och jag gör det egentligen helst inte alls, men ibland råkar det slinka in en eller annan liten udda fågel i boktraven.

Det essentiella i romanen uppfattar jag som att bortom kyrkor, moskéer, synagogor och tempel, bortom gudar och gudinnor, prästkappor och annan utstyrsel, finns det något stort. I Paradiset ryms alla religioner bortom de primitiva idéerna om desamma. Det är en tilltalande tanke!

3 kommentarer:

 1. Ja idag har det varit vackert väder, men jag har broderikursen på HV hela helgen så det är bara att sitta där inne och längta ut. Å andra sidan har jag himla roligt ;-)

  SvaraRadera
 2. Visst har det varit underbara vårdagar! Vi har njutit av solen på balkongen! Och de där släthåriga fyrbeningarna är riktiga soldyrkare hos oss också!
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 3. Nog syns det att vissa gillar värme mer än andra ;-)

  SvaraRadera