1 januari 2012

Strindberg och Binge


2012, jag säger det igen. Jag tycker det låter så förfärligt mycket och även ödesmättat. Är det en liten reminiscens som spökar i minnenas skrymslen. Jag tänker på siffran 12 som årtal och googlar 100 år bakåt i tiden. Jag tänker att reminiscenser går i arv, men finner inget som borde påverka mig särskilt påtagligt. I alla fall inget som finns att läsa om i Wikipedia.  

Det hände mycket det året (det händer naturligtvis mycket varje år). På våren 1912 tilldelas August Strindberg en nationalgåva på 45 000 riksdaler. Några månader senare dör han. Och just därför är 2012 det så kallade Strindbergsåret.
Jag kan inte påstå att jag läst mycket av Strindberg, kanske egentligen bara Röda Rummet och Svarta Fanor. Men å andra sidan har flera av hans verk filmatiserats och dramatiserats  så man är ju inte helt rudis på en av våra största författare.

Svarta Fanor kan jag tänka mig att läsa om. Det är många decennier sedan jag läste den, men jag minns att läsnöjet var stort.
 
Strindberg var en vresig man när han skrev den. Kvinnor som andades emancipation väckte hans hat. Ellen Key blir i Svarta Fanor en satkäring.

Lite stickningshistorik: I Halland finns en av våra äldsta sticktraditioner det sk. binge. Stickningen utvecklades till en viktig binäring. Alla familjemedlemmarna stickade, även om stickningen främst var kvinnornas område. Knallarna förde sedan ut ett oändligt antal halländska bruksplagg. Det hände också att kvinnorna själva vandrade ner till Skåne och erbjöd sina tjänster som stickerskor. Mer att läsa här >>
Blogg med bild
(för övrigt så regnar det ymnigt årets första dag)

4 kommentarer:

 1. hoa hoa idag hänger ögonlocken ner till knäna...inte för att jag var på fest igår utan för att jag satt uppe tills all "skottlossning" hade lugnat ner sig för jag MÅSTE bara gå ut med lilla Nelly. Jag hade under dagen försökt att gå med henne på en liten "toalettpromenad" men varje gång hann vi bara några steg utanför så sa det PANG och allt var "kört"...in igen! Kan ju inte vara bra för en hund att hålla sig i 15 timmar!! Halv tre i natt var vi ut. Som tur var hon färdig när det sa PANG...halv tre! Folk tänker inte alls...Det låg som en dimmrök över nejden här..kolla min Fotoblogg här

  http://pysselfarmors365plusenbild2012.blogspot.com/

  Idag är jag vrång! Om jag ser någon som fyrar av en raket idag såååå....
  Ska sticka litet och se om jag blir på bättre humör! Idag orkar jag inte med någon Strindberg, men annars gillar jag hans "konstigheter" ;-))

  SvaraRadera
 2. Oj du har ändrat headern! Hade du det förra gången när jag var inne här...jag var ju liksom liiiiiiiite trött då;-))

  Den fotobloggen som jag skickade länken till är den för 2012.....det är en Temalista som innehåller 366 ord som man ska illustrera med bilder. Man har möjlighet att ta bort 52 av dessa ord och lägga till egna.

  Om du vill titta på mina 365 bilder för 2011 så har du länk här...finns också i högra marginalen på min hantverksblogg

  http://pysselfarmors365bilder2011.blogspot.com//

  Jag klarade av alla 365 bilder och bytte "bara" ut 12 ord.

  Så har jag en fotoblogg till för de fotoutmaningar som kommer varje vecka på olika dagar....den finns också till höger i hantverksbloggen - bilden på kameran klicka där...
  http://pysselfarmorsbilder.blogspot.com/

  jo jo om du inte har något annat roligare för dig så kan du klicka dig runt på dessa ;-))

  det har snöat och regnat om vartannat här...

  SvaraRadera
 3. idag "tjatar" vi med varandra väldeliga...

  nä inte min "barre" ;-)) tack och lov!
  men fin är den här ser du mera av den

  http://pysselfarmors365bilder2011.blogspot.com/search/label/123.%20Juni

  SvaraRadera
 4. det lät gott...jo det är väldigt fint i deras café/matstuga och på somrarna har de en härlig trädgård man kan sitta i. Vi brukar köra MC förbi där på slingriga vägar och ta en fika.
  Vi får väl klura ut något sätt att ses och ta en fika ;-))

  SvaraRadera