28 december 2011

Misterioso, Dahl och Hamrell


Alla rollkaraktärerna i filmatiseringen av Arne Dahls (Jan Arnald) böcker om A-gruppen känns helt okej trots att jag efter elva böcker i serien har skapat mig en alldeles egen inre bild av personerna. 

SVT
Paul Hjelm hade jag dock uppfattat som något äldre, men det är en petitess i helheten. När jag läste att Kisas starke man skulle spela Gunnar Nyberg blev jag lätt irriterad. Varför detta publikfrieri tänkte jag. Varför inte välja en skolad skådespelare? Men som den före detta anabolstinne piketpolisen Nyberg, numera inte stor, stark och aggressiv utan stor, stark och snäll, kanske Samuelsson är som klippt och skuren.

Det som fått mig att läsa alla böckerna är förstås intrigerna och spänningen, men också Arne Dahls (Jan Arnalds) språkliga uttryck  och inte minst den samhällskritik som väl ingen kan missa.

3 kommentarer:

 1. Jag kan läsa böckerna, men absolut inte se filmerna. Klarar aldrig av att se våld på TV/film......och jag kan klarar inte av heller att höra skriken, så jag sitter i ett rum låååångt från TV:n när min sambo tittar på sådana program. ;-))

  SvaraRadera
 2. God fortsättningskram till dig! (Fast har aldrig hört talas om böckerna i inlägget...) :)

  SvaraRadera
 3. Visst är de superbra, böckerna om A-gruppen! Har läst/lyssnat på dem mer än en gång, alla elva. Har den tolfte "Viskleken" på ljudbok, som bara väntar på att bli avnjuten....
  Se till att inte blåsa bort, eller omkull i dessa stormiga tider!!
  Gott slut och Gott nytt år önskar jag dig och fyrbeningarna.

  SvaraRadera