29 december 2010

37. Sömn, Sticke, Böcker

Nu skulle jag kunna gå i ide.  Kroppen skriker vila, och jag lägger mig och somnar bums oavsett tid på dygnet. Nu skulle jag kunna gå i ide i hopp om att vakna om en månad eller så och ana en inte alltför avlägsen vår i näsborrarna och liksom piggna till. Kylan har ju gjort att det inte blivit så mycket utevistelse och bristen på ljus känns i kropp och i själ.

Jag har aldrig sett en domherre förut här, där jag bor. Det är för öppet och oskyddat för småfåglarna. Men igår satt det två härute och pickade i sig solrosfrön, Det var en sällsam upplevelse! Annars är det mest koltrastar som är här och det är minsann inte fy skam.
De här två sitter på första parkett och tittar på när fåglarna äter.

Bristen på blått garn till min ärmlösa tunika gjorde att jag måste skaffa något annat. Man kan ju inte vara utan stickning! Billigt, billigt garn blir kanske också det en ärmlös tunika. Jag tror den kan bli riktigt fräck OM / NÄR den blir färdig. Men det där med att ha en bild i huvudet är, har jag lärt mig, inte samma sak som att det blir just så. Sällan blir det bättre, ofta lite sämre tycker jag.

En sak är då säker, kläder kan se fantastiskt vackra ut där de hänger på galgen... Väl hemma och framför spegeln... Herre min skapare, säger jag bara. Så pinsamt! Det hände mig igår när jag kom hem från GeKås.

Tre talböcker om Europas mörka historia under 1900-talet:

Yvonne Hirdman, Den röda grevinnan, Augustpris 2010 för bästa dokumentär, författaruppläsning. En bok om Yvonne Hirdmans mamma och andra nära och kära. Boken tar sin början i slutet av 1800-talet men berättar framförallt om de båda krigen och åren däremellan. Det är inte för inte Yvonne Hirdman vann Augustpriset för sin berättelse om mamma Lotti. Boken berättar inte bara om människoöden, den är också en berättelse om framförallt den centraleuropeiska historien. Boken är mycket gripande!

Irène Némirovsky, Storm över Frankrike. Det är en märklig bok med tanke på att den är skriven av en judinna som är medveten om vilket öde som väntar henne och hennes folk. Hon avrättas i ett koncentrationsläger någon gång 1941-1942. Storm över Frankrike berättar inte judarnas historia utan den skildrar snarare fransmännen och deras liv under ockupationen. Boken berättar om rika och fattiga, om stadsbor och bönder, om barn och vuxna och hur de förhåller sig till varann, till kriget och tyskarna.  Irène Némirovsky skrev boken under tiden kriget pågick. Man kan väl tänka sig att hon skrev ner det hon såg och erfor och därför är väl även detta en slags dokumentär, i romanform.

Steve Sem-Sandberg, De fattiga i Lodz, Augustpriset 2009 för bästa roman. Boken handlar om det judiska gettot i Lodz i Polen, där ca 250 000 människor hölls internerade bakom avspärrningar. Gettots ledare heter Chaim Rumkowski. Hans syfte med "styrelseskicket" är inte helt enkelt att förstå. Tror han att det ska rädda hans folk eller försöker han skapa ordning så länge gettot finns för att det inte ska bli kaos, tror han att han själv ska vinna något på det. Jag har inte lyssnat klart, men det är mycket gripande och hjärtskärande och de här berättarna av judarnas situation under nazi-tyskland får aldrig tystna, aldrig någonsin. Steve Sem-Sandberg har hämtat mycket av sitt källmaterial från Getto-krönikan i Lodz.

6 kommentarer:

 1. Blir så nyfiken på tunikan ju =)

  SvaraRadera
 2. Alexandra, det är faktiskt jag också. Jag hoppas på att bli positivt överraskad.

  SvaraRadera
 3. Hej Eva! Vilken fin bild på dina vackra katter! Nästa gång blir det kanske en oriental hos oss också, men än så länge klarar vi oss bra med siamesen Alliz!
  Önskar dig ett Gott Nytt År! Och du... gå ut i solen, när den är framme, det piggar upp!
  Kram
  Siv

  SvaraRadera
 4. Siv, och nästa katt hos mig får bli en siames, gärna en chokladmaskad.

  SvaraRadera
 5. Tack för snälla kommentaren hos mig...och du du har också en fin blogg - tack för tipsen om talböckerna - de var litet "annorlunda" om du förstår vad jag menar...så du åker också in på min länklista.

  Domherrar är så fina så - vi har fågelbord och just nu har jag knäppt massor av bilder på en ekorre som avnjöt massor av jordnötter. Han tyckte nog det var rena rama lyxen för han stannade länge!

  Kul med nya bekantskaper i cyberspacen!
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder på domherre och fina katterna!
  Nu vill jag önska dig ett riktigt Gott Nytt År och lycka till med Disa och hennes småttingar ♥

  SvaraRadera