1 november 2010

18. Mina mössor

Inte bara mina, min granne Lotta fick också lust att sticka en, och det har hon gjort, och till den stickar hon en jättefin Hanne Falkenberg-halsduk som jag inte kan hitta en bra bild på på nätet. Ullgarnet köpte jag på RUSTA, 300 meter för 59:90.

Mössan blev till när jag skulle göra ett stickprov. Stickprovet blev längre och längre och till slut räckte det runt huvudet.

Därefter plockade jag upp maskor från långsidan, en från varje stickat varv, och på andra räta varvet ökade jag en maska var femte maska. Nu är det bara att sticka på. Basfärg i så många varv man vill, därefter den andra färgen med början från rätsidan. På mössan till vänster är det två räta varv. 

Sedan får man nästan gå lite på känn, använder man rundsticka är det lätt att liksom prova på huvudet. När hela arbetet mäter bortåt en 16 cm kan det kanske vara dags att börja minska. Här har jag provat mig fram och kommit fram till att det för mig är bäst att sticka ihop två  maskor var femte maska. Sedan är det en smaksak hur man vill den ska se ut därbak. Jag brukar fortsätta minska var fjärde, nästa räta varv var tredje osv och till slut två ihop varje räta varv tills jag tycker det är tillräckligt få maskor kvar för att dra en tråd igenom.

Pinne stickar jag genom att lägga upp kanske 12 maskor och stickar tills jag liksom kan rulla ihop den på längden, och syr sedan fast den. Det blir inte så snyggt på insidan, måste finnas ett smartare sätt att sticka pinne. För pinne vill jag ha!


Hur brett man väljer att sticka den första remsan är ju också en smaksak. Det blir lite mer stadga i mössan om man viker kanten dubbel.


LYCKA TILL!

Det är första gången jag skriver en egen stickbeskrivning. Jag hoppas den är begriplig.  Om inte är det bara att "lyfta luren"...10 kommentarer:

 1. Gillar dina mössor, men de virkade hattarna är bara sååå läckra.
  Jag har blivit inspirerad och varit och handlat virknålar....alltid en början!

  SvaraRadera
 2. Tack för beskrivningen. Den är fullt begriplig.

  SvaraRadera
 3. Roligt att du är med i min utlottning!

  Kram skogsflickan

  SvaraRadera
 4. Hej! Tack för trevlig beskrivning! Du kan sticka en "pinne" genom att göra en I-cord. Går att hitta på nätet. Jag tycker 4 maskor är lagom bredd. Lycka till!
  Liisa

  SvaraRadera
 5. Jag är impad av din Stickförmåga. Jag har bara provat en gång och det gick inte direkt bra kan jag säga.

  SvaraRadera
 6. RainyNight, I-cord låter något för mig, tack för tipset. Jag kan inte se om du har en egen blogg så jag kan inte hälsa på hos dig.

  SvaraRadera
 7. Tack för beskrivningen av mössan. En sådan ska jag prova på att sticka. Nu har vi ju nått mössårstiden !!

  SvaraRadera
 8. Hej igen!
  Nej, jag har ingen egen blogg, men surfar gärna omkring på andras ;-))))
  Liisa

  SvaraRadera
 9. Fina mössor! Nu är det så lagom att hitta din beskrivning när jag just stickade en utan nåt mönster. Fast den blev nog helt användbar...

  SvaraRadera