5 maj 2015

Min nya hobby!

Om att "smaka lite" på Vedic Art och låta bilden födas ur sig själv, eller hur man ska uttrycka det. Jag gillar verkligen idén eller snarare hela tanken bakom även om jag är långt ifrån insatt. 
Man får liksom tänka om, inte med sitt medvetna jag planera för ett hus, en träd eller en fågel! Det är ju då det genast blir så svårt, men jag antar att det är så de flesta klassiskt skolade konstnärer arbetar. Man ser ett föremål framför sig eller en bild i sitt inre och så börjar man måla. Eftersom jag inte är det minsta skolad skulle jag få måla hundra träd innan jag blev nöjd med uttrycket, om jag någonsin skulle bli det. Tror mer på det senare, det vill säga, jag skulle aldrig få till det!
Det här är halvfärdiga ark med färg. Jag har vridit och vänt och inte minst känt efter - och så plötsligt är den där, bilden. Bilden som jag ser men kanske ingen annan ser eller ser något helt annat. Det är häftigt!
Här hittade jag ganska snabbt motivet och det är en stark bild för mig. Jag kan inte bestämma mig för om den ska få vara så eller jag ska fortsätta jobba på den. Och vem vet, i morgon kanske jag upptäcker något helt annat i den. 
Katten, som jag ser, blev något helt annat när ena sonen stod och betraktade den. Han blev förtjust, mycket förtjust så den ska ramas in och skickas till huvudstaden. 

Den här tekniken eller vad man ska kalla det, tror jag inte är något för den som tycker att målade bilder ska vara så verklighetstrogna som möjligt. En båt ska vara en båt, en sjö ska vara en sjö för då är det riktigt... 
För mig är det tvärtom om, saknas det fantasi i det personliga uttrycket blir det bara tråkigt. Det är ju det där med att tycka olika, inget konstigt med det!

Jag ska inte nämna min inspiratör vid namn, men utan den coachen hade jag suttit och plitat med mina katter i det lilla formatet. Inget fel i det i och för sig, men det är det där med att ta ut svängarna, att tänja på gränserna man satt för sig själv - det är spännande och förbaskat roligt!

4 kommentarer:

 1. Oj oj nu har det "brakat loss" ordentligt och nu har du ett annat förhållningssätt till färgen. Sååå underbart och läsa ditt resonemang ;-)) Du har fått "högsta betyget nu", sonen gillade din tavla - det du är guld värd. Arvingar är alltid kritiska :-)) så nu ska du sträcka på dig. Så roligt att han gillar tavlan och du jag ser inte heller någon katt! Du ser ju katter överallt ;-))))))

  Underbart att du har roligt! kram kram

  SvaraRadera
 2. utan fantasi kan det bli tråkigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte bli tråkigt, det blir helt enkelt tråkigt!
   :-)

   Radera
 3. Jag vill också måla! Det ser så befriande ut. Tror att Vedic Art skulle var något för mig! Kanske ett projekt till hösten, hitta en kurs och sätta igång. Hamnade här via Pysselfarmors blogg.

  SvaraRadera