9 november 2014

Jag tänker, alltså är jag!

Jag släpper inte Kjell Westös Hägring 38 i första taget. Boken utspelar sig i huvudsak i Helsingfors 1938. Då, då det blev okej att säga de mest hårresande saker, inte bara i Helsingfors och i Finland utan även på mången annan plats, Sverige icke att förglömma. 

Det var, enligt många, inte fel att tvångssterilisera så kallade undermåliga människor. Det var heller inte fel, enligt många, att av barmhärtighetsskäl döda förståndshandikappade.  Från de undermåliga och förståndshandikappade vände man sedan blicken mot andra i samhället; homosexuella, zigenare (som man då sade), slaviska folk, människor med andra politiska åsikter och inte minst judar. Alla dessa måste bort för att de ansågs parasitera på samhället och stå i vägen för den ariska rasens storhet och växande som behövde lebensraum. Lebensraum medan de där som inte rymdes i de tyska livsrummet trängdes ihop som boskap i straffläger, arbetsläger där de förtingligades till nummer utan mänskligt värde och utsattes för obeskrivlig brutalitet. Den ariska rasen krävde utrensningar (liksom Stalins totalitära samhälle).

Människor i Hägring 38 liksom i verkliga livet såg Hitler som en stor man, en som fått det tyska folket att resa sig. De såg en man som älskades av sitt folk, som fick hjulen i ett sargat Tyskland att böra snurra igen. Leni Riefenstahls filmer var ju imponerande. Denna man var precis vad Tyskland och Europa behövde.

Rasen var viktig, den var grundbulten, alla andra raser var underlägsna och skulle behandlas som sådana av sitt herrefolk. För det var man beredd att gasa ihjäl, misshandla ihjäl, mörda judiska forskare, vetenskapsmän, läkare,  kulturarbetare, bankmän, butiksägare med flera med flera för att de ansågs vara ett hot mot det tyska folket. RAS MOT RAS! 


Och visst går det att dra vissa paralleller med hur det ser ut i Europa idag, och själv tänker jag på Sverige. Jag tänker på de mörka krafterna som stigmatiserar folkslag genom förenklade schabloner och får folk att tro på det. Det är hårresande! Även här verkar det de senaste åren ha blivit helt okej att säga vissa saker som väcker stort obehag, rena fasan. 

Och jag ser bland andra den här mannen framför mig, och jag tänker, vad ryms bakom det pannbenet som ännu inte kommit ut.

 

För övrigt, den vite mannens (den vita rasens) överlägsenhet har en lång historia. Jag är ingen historiker, men kanske började den med Columbus på 1400-talet, då ursprungsbefolkningar gick grymma öden till mötes. Den vite mannens, vita rasens kolonisering av världen fick förödande konsekvenser för människor, kulturer och samhällen. Då var det makt och herravälde som gällde mer än ideologi. Nu, eller i alla fall sedan 1800-talet, har rasismen blivit övervägande ideologisk. 

                        Läs Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist!
 
Ja, så här går mina tankar en dag som denna, när solen skiner därute och om man inte visste bättre skulle vi bo i den bästa av världar, men här finns skuggor, svarta, hotfulla skuggor som gör att det sedan några år tillbaka är helt okej att säga de mest hårresande sakerna.
TJO!

3 kommentarer:

 1. Vilket vackert garn du stickar i.
  Här är det mulet och disigt till tusen. Inget roligt väder precis.Men man får hoppas på bättre dagar.
  Själv mår jag inte något vidare vet inte riktigt vad det är. Snurrigt i huvudet och illamående.
  Satt och tittade på TV i förra veckan då jag svimmade av.
  Trodde jag blivit av med detta men icke sa nicke.
  Hoppas du får en fortsatt skön söndag.
  Kram från
  Margit(maxelonia)

  SvaraRadera
 2. Tur du stickar i vackert garn som lyfter det där dystra du går och tänker på! HU!! Säger jag, men så rätt du har! Vår historia är svart, men ibland känns nutiden ännu svartare!
  Lite sol för att skrämma bort dysterheten hade inte suttit fel!!!!
  Eller kanske något uppiggande?? Köp mer garn.... det hjälper i alla fall mig!
  Kramar till dig

  SvaraRadera
 3. Den boken ska jag genast slänga mig över..leta reda på i bokhandel/bibliotek! Jobbar där jag jobbar och har en själ som säger att vi är alla människor av lika värde!! Dagens krafter skäms jag som människa över att de finns! Det kan lika gärna ha varit jag som varit förföljd.....livet är bara ett lotteri om var man föds och av vem!

  Diskussionen på internet var också att Marcoeffekten av Jussi Adler-Olsen var en sann historia gjorde mig mörkrädd eftersom han aldrig skriver sådana historier. Till slut skrev jag till förlaget och frågade och de blev "förskräckta" över att en del tolkat den som en sann historia för någon sådant skrivs inte i förordet till boken och boken lanseras inte så utan som en fiktiv berättelse. Tänk vad internet kan vara förödande starkt för mörka krafter......de ljusa kommer i "lä" oavsett om de finns i verklige livet eller på "internetlivet"....ja du förstår nog vad jag menar. Nä nu ska jag skriva mail till dig.

  SvaraRadera