25 juni 2014

Mitt sommarrum och några boktips!

På somrarna får jag ett extrarum,  ettan blir tvåa! 

 
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
En bok man kan läsa om med jämna mellanrum, i alla fall kan jag! Viss litteratur är som vissa filmer, ju fler gånger man läser/ser om ju mer upptäcker man. Kanske beror det på att man själv är i ständig förändring. 
Medan jag lyssnar på Sven Lindbergs härliga stämma som läser in om ett kvalmigt Stockholm, sitter jag i mitt sommarrum och låter mig svalkas under parasollet.
Doktor Glas är en litterär pärla och trots att den skrevs för mer än hundra år sedan är så mycket av dess innehåll lika aktuellt idag. Hjalmar Söderberg måste ha varit alldeles för ”modern” för sin tid och han fick ju också svidande kritik från många.

En av frågeställningarna är: Kan man anse sig ha rätt att döda en människa för att rädda en annan? Och det får mig förstås att tänka på den andra tidlösa lilla boken som Willy Kyrklund skrivit, 8 variationer om godheten, där samma fråga är central. 


De verkligt stora katastroferna som krig, svält, förföljelse av minoriteter och självtänkande, mänsklighetens eventuella totalutrotning av mänskligheten, administreras av goda människor som understöds av goda människor som tror på en god sak och bekämpar det onda, skriver Kyrklund. Känn på den!

Och när man läst Doktor Glas kan man gott fortsätta med Bengt Ohlssons bok Gregorius, som är en slags parafras på Doktor Glas, nu ur självaste pastorns perspektiv. 

Och vill man vidare på temat kan man också läsa Kerstin Ekmans Mordets praktik, som handlar om Doktor Revinge som nog kan betraktas som en diametral motsats till Doktor Glas. Ja, då har man väl fyllt en del av sommarens bokkvot.  
Och medan öronen får sitt kan man pilla med annat. Jag måste sluta fästa trådarna så noga, för här tas det upp med jämna mellanrum. Man måste ju bli nöjd och det är jag inte ännu.
Och medan öronen får sitt kan man fundera över var i helsicke man ska få plats med en pipranka, för jag vill gärna gräva ner en planta!

Tjofaderittan!

2 kommentarer:

  1. Hittade ny ljudbok igår som har börjat lovande :-). Så fin träd med katter och franska knutar. Håller med om att de är roliga att göra!

    SvaraRadera
  2. Men varför pillar du upp broderiet - det är bara att brodera vidare juh ;-)
    Oj pipranka - blir de så himlarns stora?! Har du sett formen på trädet i din bild......ett grönt spöke :-))))

    SvaraRadera