2 mars 2014

Love and Peace

Käring 60+ lyssnar på Rött Hot, om män under trettio som är CIA-agenter och stridspiloter i skarpt läge. Jag låter mig underhållas under 19 CD-skivor och undrar om jag har gått och blivit tokig.
Jag får ta del av ingående detaljer om luftstrider i Sydkinesiska sjön (havet). Robotar och jaktrobotar viner i luften och stridspiloterna bankar än hit än dit i en sjujädrans hastighet, allt medan jag sitter och stickar och tänker att jag kanske borde köpa en Hemmets Veckotidning och läsa noveller istället. Bankar är för övrigt ett uttryck för en manöver som underlättar svängar, men det fick jag förstås googla om. 

Kina riskerar att drabbas av en ekonomisk recession. Man ser ingen annan utväg än att utöka sitt territorium, att återinförliva det som rent historiskt tillhör Kina. Här kan man förstås dra paralleller till andra nationer som hävdar sina historiska prejudikat till land och hav. Rött hot handlar om skurkar och banditer som får sina uppdrag sanktionerade från högre ort och vilka som är onda och goda går inte att ta miste på. Rött hot handlar om cyberkrigföring, om buggad information och överföringar i den trådlösa cybervärlden, om fjärrstyrningstrojaner med mera.  Tom Clancy är författaren bakom Jakten på Röd Oktober och Patrioter som filmatiserats och där det också tydligt framgår vilka som är de onda och vilka som är de goda.

Hur som helst, många av scenerna utspelas i Kina, på fastlandet och till havs. Och här måste man ju också googla, den där delen av världen är en vit fläck på kartan. Så nu kan jag lokalisera platser som Sydkinesiska havet, Malackasundet, Taiwansundet och Hong Kong.

Bildkälla
Bildkälla
Gud i London, jag får panik bara genom att titta på bilderna. Hur kan människor frivilligt leva, bo och arbeta där! 
Livet på landet är min melodi, tralala!

- LOVE AND PEACE -


3 kommentarer:

 1. Jo du i Hongkong har jag varit två gånger - under engelsk flagg och sedan den kinesiska. Näää bo där vill jag inte men en så fascinerande stad. Gammalt nytt om vartannat...för det finns kinesiska kvarter däremellan husen.
  Här är en svensk tjej som bor och jobbar i Hongkong
  http://sniffarskonhet.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Tom Clancy, har jag läst många böcker av. Men inte de senaste. Men nu är det väl någon annan som skriver under hans namn, om jag inte minns fel?
  Nej, Hongkong är alldeles för stort för mig!! Tycker att lilla Karlskrona räcker mer än väl...
  Ha de gott! Och se upp i dimman....

  SvaraRadera
 3. Och jag som tycker Stockholm bara är för mycket...

  SvaraRadera