1 mars 2013

Dessa fantastiska bibliotek

Hur berikande är inte dessa underbara institutioner, så säg! Alla texter (bilder och illustrationer) som ryms innanför pärmar behöver inte ägas utan kan också lånas och det alldeles GRATIS. 
Falkenbergs Stadsbibliotek
Ett fantastiskt sätt att på tiden då det begav sig erbjuda arbetare och allmoge kunskap och förströelse, att läsa något annat än Bibeln och Katekesen, att vidga vyerna, få nya insikter och så vidare. 
Naturligtvis uppfattades sockenbiblioketen och folkbiblioteken liksom folkskolan som hotfulla av den tidens konservativa maktelit. Varför skulle pigan gå i skolan och drängen läsa böcker? Vad skulle nu det tjäna till? Folkbildning var ett fördärv, det var då ett som var sant. 

Men företeelsen växte och blev till stadsbibliotek med filialer. 

Och här sitter jag nu med en hög av både det ena och det andra och känner stor tacksamhet för den fantastiska möjligheten att utan kostnad ta del allt det som erbjuds på mitt bibliotek. VIRKA VACKERT av Tove Fevang, Ica Bokförlag, bjuder på mycket fint att vila ögonen på och inspireras av.
 Här ett vackert mönster som jag skulle vilja virka till tröja eller linne.
I denna del av landet räknas mars som den första vårmånaden och dagen till ära visar utetermometern nästan 20 gr när solen ligger på.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med! Jag upplever samma lugn i bibliotek som många andra känner i en kyrka. Lugn och ro! Som balsam för själen.

    SvaraRadera
  2. Bibliotek är fantastiska! Och här i STockholm kan jag springa på olika. Har kort både i Tumba och på Stadsbiblioteket. Och det är bara att beställa/ställa sig i kö om man vill ha en populär bok.

    SvaraRadera