12 januari 2013

Little Bee

Ibland läser man och lyssnar på böcker som kan vara riktigt bra men som ändå inte lämnar några särskilda avtryck. Ibland följer böckerna med en i flera dagar, veckor, månader och kanske år. Little Bee av Chris Cleave är en sådan bok. 
Little Bee griper tag om mig och i mig ganska direkt och det är svårt att släppa den ifrån sig. En bok om en liten nigeriansk flickas grymma livsöde och hennes möte med det vita Europa där hon blir inlåst på en flyktingförläggning. När hon är ”fri” träffar hon Sarah O’Rourke, en till synes ytlig chefredaktör på en tidning för damer som mest intresserar sig för sig själva. 

Det märkliga är att det är en man som skrivit boken. Inte sällan förundras jag över detta och jag tänker att detta måste vara en fantastisk man, som kan tränga ner i två kvinnors liv och djup så oskylt och kärleksfullt. 

Bildkälla
Ett äventyr i Richmond Park blir den drastiska vändningen i boken, en vändning man önskar man kunde ändra på. Lilla Charlie, Sarah´s son, försvinner och situationen tvingar Little Bee till en handling hon fruktar.

Man skapar sina egna bilder utifrån det man läser, men i Richmond Park tillbringade jag nästan varje eftermiddag i en veckas tid och därför blir händelserna i boken särskilt starka just därifrån, jag är liksom där.

Bildkälla
Little Bee är en bok som berör. Little Bee är en bok man inte glömmer i första taget.


3 kommentarer:

 1. Har hört gott om den där förut, men det har inte "blivit av"...
  Ramlade in från "Friskyfrog" och blev lite full i skratt...
  Inte bara heter vi lite lika, din dröm uppe i profilen kan jag stämma in i. Och så har vi visst katter av lite lika sort också:) (Här finns dessutom hundar, som oftast dominerar bloggen...)

  SvaraRadera
 2. Läser om din strandpromend. Grattis!! Ingen är värd ständig värk och jag är glad för din skull. =)

  SvaraRadera
 3. ååååå den har jag läst! Superbra!

  Ha det bäst!

  SvaraRadera