5 oktober 2012

Ett måste för hälsan, ett näste för själen


Idag ska jag försöka att sticka det Anna-Karin Lundberg kallar förberedelsevarv för flätbården. Jag har ändrat de båda färgerna till vitt och svart. Jag måste säga att när jag bara läser orden snurrar det.
Håll båda garntrådarna framför stickningen, hämta det vita garnet underifrån och upp över det svarta så att garnerna tvinnas ett halvt varv, sticka 1 a. Nästa m stickas avigt med svart garn som hämtas på samma sätt som det vita. Fortsätt på samma sätt varvet ut, byt färg varannan m. Nästa v stickas likadant, fast garnerna tvinnas uppifrån och ned och under varandra vid färgväxling.

Ur boken Maskor och Medeltid
sid 82


Jag tänker att det kanske går att avsluta till exempel halvvantar med ett sådant. Eller så kanske det finns något annat fint sätt, förutom att virka, att avsluta med.




Vassilis Bolonassos gjorde sitt sista program i söndags, han ska pensioneras. Vi är väldans många som kommer att sakna honom.  Alltid På En Söndag, musikprogrammet som önskade utrusta sina lyssnare med gott mod och vingar. Alltid på en söndag,  ett måste för hälsan, ett näste för själen är slut. Jag har varit dess trogna lyssnerska i många år. Men den klassiska musiken går inte i pension, den kommer att fortsätta spelas för oss lyssnare - tack och lov!

Mörkerspår av Inger Frimansson. När man läser/lyssnar på hennes böcker är det lätt att känna igen tonen i hennes författande. Det håller, om jag nu nu minns rätt från annat jag läst av henne, en lågmäld ton som sällan går genom högspänningsledningar, men för den skull inte saknar spänningen, den som liksom kryper på en. 
Mörkerspår handlar i första hand om Hilja, en ganska färglös och oförargerlig kvinna strax under femtio som bor ihop sin mindre trevliga storasyster. Hilja arbetar i en blomsteraffär, har en flerårig förbindelse med en gift man som inte heller verkar vara särskilt trevlig. En dag kommer det in en man, även han otrevlig, och beställer blommor som ska budas till en känd skådespelerska som en gång var Hiljas skolkamrat och bästa kompis. Parallellt med detta får vi följa en våldtäktsman i någon slags dagboksform. Hur det hänger ihop har jag ännu inte förstått, men det gör inget för det kommer att visa sig.
TJO!

2 kommentarer:

  1. Jag har bara stickat flätor på "vanligt sätt" och inte enligt hennes metod. Har inte ens sett boken så jag har ingen aning om hur det ska se ut....ska väl införskaffa den så småningom - ja den också ;-))

    Har lyckats läsa en bok och lyssnat på två snart. Inlägg kommer endera dagen om det ;-))

    Du har ett låååååångt svar på din fråga om den virkade rosen.
    Om du har lust kan du titta på mina Pinteresttavlor där du kan klicka dig fram till några gratis rosmönster på tavlan "From Scandinavia - not in English" eller så tittar du på tavlan "Crochet"......kanske hittar du något där.
    Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
  2. ahaa 2:a varvet tror man är helt vansinnigt dumt fel ;-)

    inom klammer står det - [4 st runt nästa dst, 1 st i mittringen, 4 st runt nästa dst osv.......
    kan verka helt galet

    men jag "bara" virkar som det står, tänker inte utan följer slaviskt det som skrivs dvs
    i nästa virkade dubbelstolpe i ringen, som virkades på varv 1, virkar jag 4 stolpar kring. Virkningen måste liksom vridas så att det går att göra - och sedan står det 1 stolpe i mittringen - så går man ner med nålen i mittringens "ring" och virkar stolpen-därefter är det 4 stolpar runt nästa dubbelstolpe i ringen - hoppa till nästa dubbelstolpe som "står i tur" efter den föregående som man nyss virkade i.

    Det är meningen att virkningen dvs rosen - ska liksom dra-ihop-sig-självt ---- veckas.
    Pröva igen och "tänk inte" ;-) utan gör bara så där dumt som beskrivningen kan tyckas - vrid virkningen och virka - jag tror absolut att du klarar den här rosenskrället.

    Jag "kopplar bort hjärnan" (skryter precis som att den påkopplad i vanliga fall --he he he) och bara virkar, vrider och fixar så att det blir som beskrivningen är.....

    Läs beskrivningen HÖGT - ett virkmoment i taget och virka därefter..läs nästa högt och virka nästa moment....just detta att läsa beskrivningen högt för sig självt är ett "stalltips" jag fått i flera kurser. Jag har prövat det några gånger och det stämmer - man liksom hör vad man säger och då ramlar poletten ned ;-))

    På den igen!!

    SvaraRadera