8 juni 2012

En geting är inte bara en geting!

Det händer något varje tidig morgon då jag cyklar iväg till skogen med Mika. Igår fick vi syn på en liten vessla. 
Wikipedia
Snabbare än ekorrarna tror jag minsann. Nu fick Mika det där förvånade uttrycket igen. Men vart tog den vägen?

I morse kom det något stort och lite klumpigt flygande mot mig och det var bara till att ducka. Och stanna för att se vad det var. Jag tänkte bålgeting och hade nog rätt. 
Wikipedia

Den flög in i ett hål i en trädstam. Luta sig mot det, tänkte jag och ett barndomsminne dök upp. Utanför Kisa i Östergötland ligger sjön Glimmingen. 
Bildkälla okänd
Den fina utflykten med kaffe och saft, bullar och kakor på filten fick ett tvärt slut. Vi satte oss helt ovetande på ett jordgetingbo och plötsligt var vi omringade/inringade av många ilskna steklar. Vet hut, tokstollar, komma hit och sätta sig på oss, nej för tusan, nu jädrar ska ni få!  Vi barn sprang skrikande åt alla håll, kanske i sjön för att vara på den säkra sidan. Mamma, som väl kände ett visst ansvar för den medhavda utflyktsmaten, blev rejält stungen.

Nu läser jag att bålgetingarna är fredliga giganter, och det kan ju vara bra att veta. Bålgetingen är en art, jordgetingen är en vanlig geting som bygger bo under jord. 
Wikipedia
Dessutom finns en massa underfamiljer och arter. En geting är alltså inte bara en geting! Det finns ljusa mörka, tjocka, spensliga, randiga, rutiga, tyska, nordliga, buskiga med flera med flera.

Jag flaxar inte och har därför inte heller blivit stucken!


Tänk så frestande det är att plantera mer på den lilla uteplatsen. Murgrönan vill inte ta sig och därför fick det bli en Lykkefynd, Rosa Helenae, en klätterros.  
Bildkälla
I affären fick jag veta att Murgrönan kan ta god tid på sig innan den ger järnet i sol och värme, så den får vara kvar - i väntan på solen och värmen!

Trodde en stund att man skulle kunna sitta ute och sticka några varv, men det blir nog till att stänga altandörren och drapera sig i en filt!

2 kommentarer:

 1. Hermelinen är sååå söt! Vi har ibland sådana på gården i norr och man tror att de är minst tio för de tittar fram här där där här - snabba som blixten - men det är bara en hela tiden som leker kurragömma!!!
  Getingar är inte min favorit, men jag försöker att inte veva utan lugnt gå undan.
  Murgrönan tar enormt med tid på sig - jag har en sådan planta "lagd" på marken så att den ska täcka ett område...det tog flera år innan den satte fart.
  Tjusig ros det där - jag ska ikväll ge mig på min rosbuske kanelros. Den håller helt på att stänga in lekstugans trapp!

  SvaraRadera
 2. ÅH, Lykkefynd som bara är så underbar! Hade en sån i min trädgård. Växer som ogräs, (men det går att tukta den hårt) och den blev precis full med blommor och senare kom nyponen. Hoppas du kommer att bli lika nöjd som jag var.....
  Hoppas på en du får en fin helg, med sol och värme och "utestickning"!

  SvaraRadera