6 juni 2012

Den fullständigt osannolika historien...

För så där en 500 år sedan och den 6 juni blev en Gustav Vasa kung. Så där en 300 år senare fick vi en ny regeringsform, även detta den 6 juni. Det var den Gustav V utgick ifrån. Alltså att den styrande makten utgick från konungen eller Majestätet eller "Majonnäsen".
(nuvarande  RF är från 1975)

Ers Majonnäs var Kurt Haijbys smeknamn på Gustav V och Gustav V kallade Kurt för den lilla jazzgossen.  Så var det om man ska tro på Lena Ebervall och Per E Samuelsson och deras roman Ers Majestäts Olycklige Kurt, som handlar om Haijbyaffären. 


Författarna påpekar i förordet att mycket av det som skrivs i boken är sant, att flertalet personer som namnges verkligen förekommit,  men att en del också är deras egna fantasier. Vad som är sant och vad som är fiktion framgår dock inte.

Att fiskhandlarsonen blir älskare åt kungen för med sig konsekvenser, oanade sådana. Kurt Haijby lever ett gott liv, ett utsvävande liv tack vare gåvor kungen skänker honom och tystar honom med. För det vore ju en fruktansvärd skandal om det kom ut att Gustav V hade en homosexuellt förhållande vilket var brottsligt.  Men säg den lycka som varar!

Helge Skoog ger i ljudboken röst åt ett flertal människor inte minst kungen själv på ett mycket roande sätt. Det blir nästan som en radioteater, en tragikomisk sådan. 


                                                    _____________


Jag har sett så fina bilder på Stjärnflocka. 
Bildkälla
Igår fick jag tag på en stor och kraftig planta. Måtte den blomma och fylla mig med glädje!
                                                    _____________

Och så går jag och funderar!
Bildkälla
4 kommentarer:

 1. Jag har lyssnat på boken och håller med dig om att Helge Skoog är lysande som inläsare.
  Gillar din fundering och de härliga garnerna :)
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 2. Jag har läst boken för ett bra tag sedan - kanske ska jag lyssna på den så småningom. Inser att vissa böcker vinner på att man lyssnar på dem. Stjärnflockan kommer att frodas hos dig - de kräver inte mycket och sprider sig dessutom lätt. Jag har en ljus sort - ska försöka ta fröer till hösten och skicka till dig. Men du nu fick jag för mig att jag lovat dig andra fröer också eller kommer jag ihåg fel. Påminn mig för jisses namn till hösten om detta!
  Ha det bästens!

  SvaraRadera
 3. Funderingen ser ut som ett bra val!
  Har kikat in här ofta, men varit dålig på att kommetera. Men dina inlägg förgyller tillvaron så jag återkommer snart igen.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Sluta fundera och skrid till verket för det blir ett bra val.

  SvaraRadera