10 maj 2012

Solen i Oxen, Tinker Taylor och Linne i Lin

Solen i Oxen

Nu är jag 59-plussare för jag föddes på natten till den 10 maj. Det var en sen natt i maj när göken snart skulle till att gala. Östergök är Tröstegök,  Västergök är Bästegök, Norrgök är Sorggök  och Sörgök är Smörgök.

Bildkälla
Vilken som tjoade först denna tidiga majmorgon förtäljer inte historien. Men jag kan gissa, så här med facit i hand.


För så där en 25 år sedan när livet var ganska förvirrat lät jag ställa ett telefonhoroskop på mig. Det var inte lätt för först måste jag ta reda på exakt när jag föddes och för det fick jag ringa till Vimmerby Sjukhus. Där fick någon stackare ta sig till arkiven och gräva. Men uppgiften fanns dokumenterad och astrologen kunde nu ge mig även månen och ascendenten. Efter en tid kom telefonsamtalet med min astrologiska karta (eller vad det nu kallas) och det var mycket intressant. Jag fick även ett brev med samma information. 
Bildkälla
Det är ju så det är med sånt där, man känner igen en del och annat inte alls. Vilket jag också sa, men astrologen menade att jag skulle vänta och se. Nu har jag ju inte kvar det där brevet som försvann i branden där allt gick förlorat, men vissa saker minns jag och allt har banne mig slagit in. Visst är det märkligt!

Nåväl, det får vara som det är med det. Men hur kunde han veta? Hur kunde han veta så mycket? Hur som helst, jag tittar inte i stjärnorna och undrar vad de har i beredskap åt mig, jag är en krass typ som förhåller mig till verkligheten som den är här och nu. Det räcker gott och väl tycker jag. Hellre tänker jag på en liten stuga i ensamheten än en hoper stjärnor och planeter ljusår bort, kort och gott.
 

Det regnar och det regnar och när det inte är uppehåll regnar det igen... Det betyder filmtajm, jag får ett ryck då och då om högst sällan. Nu har det ryckt!


Tinker Tailor Soldier Spy


Efter DVD-filmen kändes det som jag legat i ett tröskverk och manglats än hit än dit. Vilken film! Otroligt bra och vilket skådespeleri! ”It´s the mens world”, som man skulle kunna parafrasera James Brown häftiga låt "It´s a mans world". Och Tinker Taylor Soldier Spy är också häftig, men för det mesta på ett ytterst subtilt sätt. Man liksom bara anar, och det är det som gör en så totalt genommanglad när väl filmen är slut och man kan börja andas normalt igen.

 


Tomas Alfredsson har åstadkommit ett mästerverk inom spionfilms-genren. Inget romantiserande här inte och ingen action, Hollywood finns inte! 
Gary Oldman som George Smiley
Allt är bara så bra som det ska vara när man ser en film: manus, regi, ljus- och scensättning, ljud, kameraåkning och sist men inte minst skådespeleriet. Rollbesättningen heter mer än duga, Gary Oldman, Colin Firth, Mark Strong, Toby Jones,  Ciarán Hinds med flera. Tinker taylor Soldier Spy är skriven av John Le Carré. Flera av hans romaner har filmats. Vem minns inte The Constant Gardener (även om jag tyckte boken var bättre). 

Mönster
Kanske blir det att sticka efter beskrivning för en gång skull. Man börjar uppifrån. Om sanningen ska fram har jag redan börjat OCH STICKAT FEL!

4 kommentarer:

 1. Grattis på födelsedagen!
  /Ingrid 53:a på Gotland

  SvaraRadera
 2. Tack Ingrid, då är vi jämngamla. Inte mycket att fira väl. Men jag ska i alla fall bjuda mig själv på en bakelse på ett av stadens konditorier.

  SvaraRadera
 3. Grattis!! Klart man ska fira sin födelsedag! Jag har hållit på med det i flera veckor..... Köpt liiiite garn i födelsedagspresent till mig själv och så blev det nya stickor: Addi click, (utbytbara spetsar, men stål eftersom jag tröttnat på avbrutna Knit-Pro spetsar).
  Den där tunikan är jag också sugen på!
  a en fin avslutning på din dag.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Nämen hum hum detta har jag bommat alldeles då jag haft för mycket runt mig så jag har inte farit runt i cyberspacen såsom jag brukar, vilkdet du säkert har märkt....

  väldigt många dagar sen skickar jag varma cyberkramar!

  huvvaligen jag skulle aldrig våga beställa ett horoskop eller spå mig....jag är av den typen som skulle gå och vänta....

  SvaraRadera