14 maj 2012

Absint, linne och längtan

Nu får tangenterna löpa amok igen, så får vi se vad som händer!
Ena dagen lapa sol, nästa på med mössa och vantar. April? Nej, mitten av maj och mellan hägg och syren. Men nu är syrenerna på väg att slå ut, så vi har till och med alldeles strax passerat även den mellantiden. Men varannandagsvädret fortsätter!

På stickfronten inget nytt förutom linlinnet som jag egentligen inte vet vad det blir till slut. 

Man ska inte misströsta, har jag lärt mig, när man stickar i lin med stora stickor. Det blir bra till slut!

Svägerskan (före detta, men fortfarande ”het”) berättade något som gav mig en idé. Kan Veteranpoolen stenlägga min av hund uppgrävda uteplats. Eller är det ett för tungt jobb? 


Bildkälla
Nåväl, så här avancerat kan det inte bli hur vackert det än må vara! Och är det okej och politiskt korrekt av en förtroendevald att anlita dessa (det blir ju trots allt lite billigare). Det är mycket att tänka på! Jag tänkte också igår i ett kort ögonblick att jag gör det själv. Med ett paket smärtstillande mot höften ska det nog gå.  Men då blir det säkert som med staketet, det får göras om. Nej, en äldre herre i min smak får gärna komma hit med muskler och spade. Sedan kan vi ta en svängom på plattorna till en dansvänlig låt av Coltraine eller något annat passande.

Men lilla stugan därute någonstans hägrar så det gör ont i min arma kropp och själ. Oh, Lord, won´t you buy me a Mercedes Benz, sjöng Janis Joplin. Jag sjunger också! 

Så visst känns det motsägelsefullt, att satsa här och drömma om något annat.


Absint - text hämtad här >>
En försommardag finns han bara där, blåmesungen som kommer att få namnet Absint. Kanske har han fallit ur ett överbefolkat bo högt upp i trädets krona, kanske har han alltför tidigt prövat sina vingar. Det är ett litet dunknippe med gapande näbb och uppfordrande läte som intar familjen Rådströms hem. 

 
Till en början handlar livet mest om att tillfredsställa en aldrig sinande hunger, men snart börjar Absint ge sig ut på allt längre upptäcktsfärder. Ute i trädgården lockar andra fåglar och världen vidgas för varje dag. Absint är en oemotståndlig berättelse om ett oväntat möte, en filosofisk betraktelse över människa och natur och om att upptäcka storheten i det lilla. Rikt illustrerad av Catharina Günther-Rådström. Niklas Rådström beskrivs ofta som en litterär mångsysslare med en produktion som omfattar bland annat poesi, romaner, scendramatik och filmmanus.

Nu hoppas jag att jag boken finns på biblioteket, för jag vill ju inte missa illustrationerna. Boken om Absint handlar, som texten ovan anger, inte bara om den lilla blåmesungen. Men med den som utgångspunkt broderar Niklas Rådström ut livet på ett härligt sätt. Vi får inte bara möta en storslagen liten fågel utan också storslagna kompositörer och tänkare som Olivier Messiaen och Ludwig Wittgenstein med flera. Olivier Messiaen kanske är obekant för många, men jag har lyssnat på många orgelstycken av denne man, inte minst i Falkenbergs kyrka.  
Bildkälla
Orgelmusik ska upplevas live på plats!

1 kommentar:

  1. Glömde kommentera den läckra färgen på klänningen i det förra inlägget!

    Tänk jag har försökt flera gånger läsa någon av hans böcker men inte liksom "orkat" igenom någon. Kanske denna är värd att testa för jag tycker den verkar intressant. Ja ja det blir fler att hålla reda på i att-läsa-komma-ihåg-listan!

    Tunikan kommer att passa utmärkt till klänningen. Hoppas att jag någon dag får ork och mod att sticka stort! Jag tror jag har alldeles för långa projekt på jobbet så att jag privat inte orkar med stora stickningar....tar för lång tid. Sedan att även mina vantprojekt tar lång tid ibland - är något helt annat ;-)) Det är nog mera känslan att det skulle kunna ta tre år innan jag blir färdig med t.ex. en kofta. Anar vad Veteranpoolen är och det tycker jag är en så utmärkt lösning som även finns i kommunen där jag bor, men heter Botkyrkafixaren.

    Jag tror att kissekatt ligger skönt där och drömmer om samma torp som du! ;-))

    SvaraRadera