8 februari 2012

Kajor on mass


Mot en skymningsblå himmel fick jag se en magnifik show. Jag bara stod och gapade av förundran! Hundratals, kanske tusentals kajor i olika flockar for fram över himlen på olika höjd. 
Bildkälla saknas
De svängde än hit än dit och inget verkade vara slumpmässigt, som någon stod uppe på ett tak och orkestrerade det hela. Mot den skymningsblå himlen med fullmåne och stjärnor avtecknades den ena formationen efter den andra. Plötsligt såg jag ett hjärta som snart ändrades och blev droppformad för att några sekunder senare bli till något annat.  Jag ville inte gå därifrån men det ville Mika och jag började få ont i nacken. Två kajor blir snart fem och fem blir snart flera hundra...
Bild
När jag var barn hade min kompis Ulla en tam kaja. Den älskade att dra i gympaskornas snören. På väg till kiosken satt den på Ullas axel och höll låda. Väl framme stal den godis och glass direkt ur händerna på kunderna. Det var inte särskilt populärt! 
Bild
Kajan var med oss överallt tills den en dag försvann. Visst är det kul med en tam fågel men nån jävla ordning får det allt vara.  Ryktet sa att någon skjutit den för att den var så fräck. Ett öppet köksfönster var Stig på och Välkommen in för kajan. Många bullar och annat smått och gott försvann från hemmen i Södra Vi.


Bild

På 70-talet träffade jag en annan härlig Kaja. Kaya Ålander var en av tjejerna i gruppen Röda Bönor. De uppträdde bland annat på Rackarbergspuben i Uppsala. Röda Bönor
Vi tjejer sjöng med, vi kunde ju texterna utan och innan. Då hade vi vingar och kunde flyga vart vi ville, i alla fall för stunden där på Rackarbergspuben. I lokalen där man fick skära sig genom den kompakta cigarettröken var vi fria och radikala. 

På nätterna sprang vi runt på stan med penslar och tapetklister och jagade skyltfönster med porr. Jag minns att jag var alldeles skakis av rädsla för att polisen skulle ta oss.

På den ena kvarterspizzerian, den som jag bojkottar för dess smaklöshet på alla fronter, har man ställt en bordslampa synlig från fönstret ut mot gatan. 
Ska man hämta sallad, glas och bestick kan man inte undvika den. Bordslampan liknar en dansös från Moulin Rouge med nätstrumpor och kortkort kjol och på huvudet har hon en röd bordellskärm. Och där ska man sitta och äta pizza, är det tänkt. Gud bevare mig!

Med fria associationer kommer man en bit ibland!


TJO!

2 kommentarer:

  1. Det låter om kajor och vad jag vet är de ett störningsmoment just i Uppsala...flera tusen säger godnatt till varandra på kvällen ;-))

    jo du utanför stugknuten blir det allt i Lappland för där är det skog...jag har 150 hektar skog så det är allt hemmavid jag ändå kommer att vara av den anledningen att jag har reumatism och vill inte ta för allt stor chans när det gäller kylan som påverkar mina leder......

    SvaraRadera
  2. Jamen du kunde ju inte veta att det förhöll sig så med mig ;-))

    Tack rara du för rösten! Det är så spännande att ha kommit till final....det var ju väldigt många deltagare - 132 st!

    SvaraRadera