31 januari 2012

Mera film på DVD


Någon gång på tidigt 80-tal köpte jag LP-skivan Broken English med Marianne Faithful. Skivan innehöll bland annat Working Class Hero, som jag spelade om och om igen, den var så suggestiv.

Sedan kom barnen och med åren som passerade förbi drogs musiksmaken allt mer åt det klassiska hållet och jag tappade bort Marianne Faithful, Neil Young med flera. Nästan tre decennier senare dyker Marianne Faithful upp igen i mitt liv, nu som Irina Palm i filmen Irina Palm. 
Marianne Faithful spelar en fattig medelålders kvinna vars sonson är mycket sjuk och hon gör allt som står i hennes makt för att kunna hjälpa detta barnbarn.  När hon en dag råkar se en lapp på en husvägg med texten ”Värdinna sökes” tvekar hon, men slutligen tar hon steget över tröskeln och går ner för en ganska sunkig trappa. Vad väntar där?


Filmen är sorgsen men också komisk. Jag grät och jag skrattade när jag såg den. Irina Palm berörde verkligen. I filmen spelar också Miki Manojlovic en central roll. Denna fantastiska skådespelare som ofta figurerar i Imir Kusturicas filmer som till exempel Underground (en av de bästa filmer jag sett).

Irina Palm kom ut 2007, så det var några år sedan jag såg den, men vissa filmer etsar sig fast. Den är säkert inget konstnärligt mästerverk, men berättelsen håller fullt ut, nästan fullt ut, kanske slutet är lite väl...Nu närmar vi oss februari, och också mars och då kan det våras här vid den halländska västkusten. Tänk att svepa in sig i något varm och sätta näsan i vädret rakt mot den värmande solen och bli het om kinderna! Och samtidigt veta att protuberanserna inte når hit, bara värmen och ljuset – det känns tryggt!

Men först väntar sibirisk kyla. På SMHI.se  är det alldeles för många minusgrader denna veckan. 
A brutally cold high pressure system from Siberia tightened its icy grip...
Kallt som tusan och ingen snö blir jädrans råkallt och bistert ett stenkast från havet. Nu måste småfåglarna ha mat/energi för att hålla värmen i de små kropparna. 
Bild
(jag stickar lite och syr lite och stickar lite till och syr några stygn utan någon större entusiasm - ibland har man sådana dagar)

1 kommentar:

  1. Åh, har en samling av Marianne Faithful som är SÅ bra, både Working Class Hero och Broken English är med. Samt min favoritlåt - The Ballad of Lucy Jordan. <3

    SvaraRadera