5 juli 2011

Morfars liljor

Min morfar och mormor hade ett stort hus i Södra-Vi. Som barn tyckte jag i alla fall det var stort. Det var stort och gulmålat. Två fina glasverandor på varann fanns det och på vårarna satt vi i den nedre och åt våfflor, mamma och jag och mormor och morfar. Alldeles utanför stod två kastanjeträd som var högre än huset. Och på ena sidan om verandan växte det väldigt många orangeröda liljor. Alltsedan dess har jag kallat dom för morfarsliljor, för det var han som gick och påtade i den kolossala trädgården.
Men det heter dom förstås inte. Och det är inte lätt att klura ut vad de egentligen heter heller, för de verkar ha flera namn. Gammeldags lilja, brandgul lilja etc. 

Jag har letat i blomsteraffärer och på plantskolor utan resultat. Men igår, äntligen, fann jag den.  Men mannen som sålde den menade att detta var en asiatisk lilja.
Och i såna fall är det en hybrid och ingen morfarslilja eller torparlilja som den också kallas. Men den ser nästan likadan ut och jag får väl nöja mig med det!

När jag var inne och googlade på "morfars lilja" fann jag så mycket fint att se på, till exempel HÄR

4 kommentarer:

 1. Harkel harkel host host...nu är jag här igen och bjäbbar....den heter Brandlilja. Har den i min trädgård...så synd att vi inte bor närmare varandra så hade du kunnat få en "torva"...

  SvaraRadera
 2. Jag har inte broderat så mycket på fodralet bara sytt ihop det förhand med fodret. Det vita bandet är frivoliteter, tror jag....fyndat på loppis. När jag hade satt dit det så tyckte jag att jag inte kunde brodera mera därför att Alis gillar blått och vitt...

  Hostan gick över nyss ;-)

  SvaraRadera
 3. Tycker morfarsliljor är ett alldeles utmärkt namn på dem! :)

  SvaraRadera
 4. jag hade inte hört namnet brandlilja men jag kikade här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Brandlilja och där står även ngt om asiatliljor, läste inte allt, kika själv :)

  vi har såna hos mamma iaf, som jag tänker "sno" några av när jag får en större trädgård :)

  SvaraRadera