1 april 2011

72. Dessa danskar och så några vimplar


Danskarna kan! Danskarna kan göra TV som får en att sitta som klistrad framför teven eller datorn. Nu återstår ett avsnitt av Borgen och hur ska det gå? Om serien följer en politisk korrekthet slutar det på ett sätt, om inte...  Men det är mycket i serien som inte är förutsägbart, även om annat är det.
Sidse Babett Knudsen spelar statsminister Birgitte Nyborg Christensen och hon gör det så bra, och jag tror att alla, oavsett politisk tillhörighet, skulle vilja ha en sådan personlighet som företrädare för ens parti eller land.
Hon och hennes man, som spelas av Mikael Birkkjaer, hade en överenskommelse, men den är på väg att spricka eller den har redan spruckit. Och som statsministerns närmaste säger i näst sista delen, det går inte att vara statsminister om inte den man är gift med eller bor med tar hand om hem och barn. Den konflikten är otroligt laddad i serien.
Parallella händelser är förstås de i Borgen, regeringskansliet, och här handlar det om svek, intriger, kompromisser. Och jag får en känsla av att just dessa speglar verkligheten ganska bra.  
Journalisten Katrine, spelad av Birgitte Hjort Sörensen, får viss insyn i maktens korridorer tack vare en nära relation till en annan av statsministerns medarbetare. Ja, det händer mycket i Borgen. Och det är bara att konstatera, danskarna har gjort det igen! Brottet, Mordkommissionen, Anna Phil, Livet på Lärkevej, Örnen, Matador, Riket och de jag glömt.

Tusen projekt i huvudet har jag, men inget blir färdigt. Den här bilden, som jag inte vet var jag fann, fick mig att vilja virka vimplar, Eva-vimplar. Kanske kan det bli ett vårprojekt
Jag provade att virka efter en beskrivning jag fann på en blogg, men den fungerade inte alls utan jag har själv funnit ett sätt att göra snygga trekanter.

3 kommentarer:

  1. Jag gillar vimplar. Det ger en sådan feststämning!

    SvaraRadera
  2. Fina vimplar. Somrigt att ha dem på verandan/balkongen. Hade du trevligt i Helsingborg? Fick du handlat något?

    SvaraRadera
  3. Helsingborg får vänta tills valparna är borta. Vimplar blir jag glad av!

    SvaraRadera