1 januari 2016

Ding-Dong Ding-Dong


Och så har klockan passerat det magiska 12-slaget  då vi går från ett år till ett annat. Och alla ropar Gott Nytt År och ingen av oss kan riktigt veta vart det ska barka hän, i alla fall inte till 100 procent. Livet är fullt av väntade händelser och oväntade sådana, emotsedda och mindre emotsedda. That´s life! Men när klockan slog tolv låg alla i min lilla lya och sov som små grisar.
Jag tillbringade dock ett par timmar på nyårsaftonen med människor i förskingringen. Då och då kunde någon översätta så jag förstod, men mest satt jag där som ett fån och log rart och tänkte mycket på det där med språk; att kunna göra sig förstådd och hur viktigt det är, för allt kan inte sägas med gester hur plastisk och fantasifull man är. Hur som helst, för första gången fick jag prova vattenpipa  och det var riktigt gott. Och vackra är dom också!


Språk generellt och i det här fallet svenska, förändras hela tiden. Tänk om vi fortsatt tala exakt som de gjorde för sådär flera hundra år sedan. Vore det bra? Nej, det kan jag väl inte tänka mig, det är ett status quo som är ett tecken på stagnation. Att språket hela tiden förändras är ju däremot ett tecken på framåtskridande i möte med andra språk och kulturer. Och när folk går i taket av att ett nytt ord skrivs in i våra ordlistor är det väl ändå tecken på en mycket stelbent uppfattning om vad språk är. 

Att ”hen” fortfarande är så laddat är för mig helt obegripligt. Själv tycker jag det är ett mycket bra ord. Nej, nu ska vi bli könlösa också, ropar de obegripliga och har då inte fattat någonting. Ett könlöst ord satt på pränt i en ordlista innebär inte att gemene man eller gemene hen slutar att vara man eller kvinna. Så jädra befängt! Det finns några språk som varken har han eller hon utan ett slags hen det vill säga ett könlöst pronomen. Skulle de höra de som fortfarande förfasas över ordet hen skulle de nog bara skaka på sina huvuden och undra hur det egentligen står till!

HEN HEN HEN HEN HEN

En av drakarna radade upp förra årets ”nya ord"! De var många. Svajpa, svischa, svaja är bara ett fåtal exempel. Om dessa en dag skulle hamna i SAOL, blir det samma protester då? Förmodligen inte, så varför är då hen så laddat?  (jag vet)

När jag läste svenska på gymnasiet för evigheter sedan fick jag lära mig hur vårt språk kommit till och hur det utvecklats. Influenser utifrån har alltid varit betydelsefulla och kommer så att förbli. Så om någon verkligen tror att svenska språket  är genuint svenskt är missuppfattning så total den någonsin kan bli. Ungefär lika fel som att tro att våra traditioner är genuint svenska. 

Det finns ett ord som är gemensamt för all världens språk. Eller jag vet inte om det klassas som ett ord, det kanske inte ens finns med i SAOL :-) och det är sch. Säger man sch så tystnar alla runt om och det oavsett var man geografiskt befinner sig. 


Jag älskar ord! Tangentbordet är nog en gåva från ovan! Och jag älskar att använda pennan, detta fantastiska redskap. Ge mig ett papper och en penna och det är snart fullklottrat av lika mycket meningsfullt som meningslöst. Och jag tror många känner igen sig. 

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen, gerotranscendens! Vill du veta mer, lyssna på Tendens i P1

5 kommentarer:

 1. Önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 2. Hej
  Gott Nytt År!
  Läs gärna
  http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vattenpipa---farligare-an-man-tror/
  innan du testar den vackra vattenpipan nästa gång.
  Hälsningar Fröken Slöjd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte för avsikt att investera i en egen vattenpipa :-)
   Bästa Hälsningar
   Eva

   Radera
 3. God fortsättning på det nya året 2016.
  Här hos mig har det snöat en hel del idag.
  Barnen är ute och far runt i den och har skoj.
  Hälsningar från mig i Uppsala.
  Margit(maxelonia)

  SvaraRadera
 4. Ingen snö här inte, men isiga vindar, så man vill helst bara hålla sig inne!
  God fortsättning önskar jag också dig, Margit!

  SvaraRadera