8 februari 2015

Jetlag i miniatyr


Dygnsrytm, vad är det, kan man undra. Det tog mig mer än ett halvt sekel att vara och vila i min.

Dygnsrytm är, enligt wikipedia, biologiska klockor. Huvudtyperna är A-människor och B-människor, de förra är kvällströtta och morgonpigga, de senare är som piggast på kvällen och trötta på morgonen. Och vilken man är beror på en mängd inre orsaker. Jag tror inte man kan välja det ena eller detta andra utan man får nog lov att anpassa sig. Om det nu går!

Vi pratade just om dygnsrytm eller cirkadianska rytmer som det också kallas, på ett sammanträde i helgen. När jag är som piggast, mest klar i huvudet och tror jag klarar allt är en annan mer eller mindre okontaktbar; trög, seg, grinig. Så det där med sju till fyra-jobb kan man fundera över i förhållande till cirkadianska rytmer. 

Jag provade faktiskt att jobba natt i min ungdom, på BUP i Karlstad, Men det gick inte alls, det var rena katastrofen. Och när jag kom hem till min rivningskåk för att sova började grannen intill att hamra på sitt trumset i tron om att alla i huset var på jobbet. Det var inte roligt!

Som A-människa går jag gärna och lägger mig tidigt, TIDIGT. Men det gör inte resten i min trappuppgång. I lägenheten snett ovanpå befinner sig en ParisHilton-råtta som ofta skäller hysteriskt. Jag sa till en gång, men då var det enligt ”råttägaren” fel på mig som lät mig störas. I lägenheten där mitt tak är grannens golv låter det till och från som det bor en mindre dinosaurie. Marken skakar inte som i Jurassic Park med läskigt är det. Den gamla damen bredvid har dålig hörsel och hennes TV måste stå på hög volym och jag hör  vinjetter och programinnehåll. Det är Nyheter, Allsång på Skansen, Nyheter, Postkodsmiljonären, Reklam, Reklam, Reklam, Nyheter, På Spåret, Nyheter och jag tror ta mig tusan att hon lyssnade på Melodifestivalen igår kväll för det var ett förfärligt brölande, skrikande och gapande. Och där ligger jag i min säng och väntar på att det ska bli tyst! Och där ligger jag i min säng och tänker på en jetlag i miniatyr som jag inte vill ha påföljande dag!


Man kan ju fråga sig vad fastighetsmäklare anser ingå i ”rofyllt och lugnt läge”. Jag var på en visning häromdagen, en visning på ett mer eller mindre ruckel. Men på bilderna såg det ju förstås jättefint ut. Jag visste redan innan, men det kanske fanns de som inte visste, att det fågelvägen bara är några kilometer till Falkenbergs Motorbana och att det mellan huset och sjön ligger en bergtäkt. Alltså det ligger en bergtäkt runt hörnet, fast man inte ser den. Så i det där "rofyllda läget" är det ett herrans liv från morgon till kväll. Och i det sammanhanget kommer man ju direkt att tänka på det där med "allt går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt".

Summa summarum, ljud kommer man förmodligen aldrig ifrån, jag menar ljud från mänskliga aktiviteter och det finns ju öronproppar om man vill ha en ostörd dygnsrytm.

2 kommentarer:

 1. Jadu! En sån där morronpigg A-människa är jag också! Och till trots så jobbar jag natt!!! Vaknar på mina lediga dagar vid 6-snåret och är nästintill medvetslös när klockan är runt 20 på kvällen! Men har klockan bara passerat 22, så är det inga problem att vara vaken en hel natt! Dagtid när jag sover tackar jag Apotekets silikonöronproppar för min skönhets sömn! Utan dem..... hade jag nog varit ett vrak. Lättväckt till tusen.
  Rekommenderar dessa öronproppar med varm hand! Inget som ska "köras in" i hörselgången, utan man täcker bara "hålet" och så formar sig silikonet av kroppsvärmen! Mitt nattjobb fungerar sen jag hittade dessa.
  Idag lyser det en blek sol och vinden härjar för fullt i träden! Vårstorm, kanske???
  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte om jag har en "uttalad" dygnsrytm egentligen. Jag kan vara uppe länge och ändå stiga upp tidigt och vara alert.....snarare är det kanske så att om jag sover för mycket så blir jag extremt trött :-)) mycket är så där 8-9 timmar, då gäspar jag hela dagen.

  Burr så kallt det har blåst här idag. Solen sken och det såg så vackert ut så vi begav oss ut, men fy 17 efter ett tag så vände vi. Fastän vi var rejält påklädda så frös vi båda två och då var det kallt. Min sambo brukar allt härda ut längre än vad han gjorde idag.

  Det där med ljud är jag extremt känslig för när jag ska somna. Minsta pip och jag är klarvaken igen. Jag hatar att ha något i öronen så när jag sitter i proppar måste det vara "kris" för mig att jag legat vaken i flera timmar och "stirrat".

  SvaraRadera