10 januari 2015

Böcker


Två Jeff Abbott på rad, man är väl lite rubbad!

Panik kunde ha en undertitel som Vem kan man lita på?

Vem önskar livet ur honom, vem vill göra allt för att skydda Evan Casher, som huvudpersonen heter. Spännande? Ja! Läskiga intriger, men nog hade den blivit mindre seg om de kortats något. När de panikartade scenerna staplats på varann tillräckligt många gånger blir man lite uttråkad. 
Adrenalin  handlar om Sam Capra, som tack och lov tränar parkour. För utan den träningen hade hade han varit död så där en 20-30 gånger och varit mindre ”odödlig”. Ganska overklig historia om man trots fiktionen vill ha en någorlunda sannolik historia. Frun ringer och ber honom att omedelbart lämna arbetsplatsen, därefter smäller det. 

Parkour är en träningsmetod där man hoppar och skuttar hej vilt på tak, mellan tak, i trappor och på flera svåra ställen för att bli smidig och få en mental styrka. Inget för mig!

Av dessa två böcker föredrar jag en tredje (men så kan man då verkligen inte uttrycka sig). Det röda arvet av historikern Henrik Berggren. Den utspelar sig främst i nutid parallellt med tiden för spanska inbördeskriget. Thomas Thorild sitter i stadsarkivets dunkla vrår och forskar om en Erik Johansson som var en känd och omtalad politiker i Stockholm. Thorild får ett uppdrag från ett oväntat håll.
Det visar sig att Erik Johansson var med i spanska inbördeskriget och att där finns något fördolt. Vad var det som hände? Och som i alla thrillers finns här goda krafter och onda krafter. Henrik Berggren berättar i boken om psykiatern Antonio Vallejo-Nájera som utförde experiment på Francos politiska fångar. Han hade en idé om att man skulle kunna hitta förklaringen till den ”röda genen” vilket är sant. Han utförde experiment främst på kvinnor och de internationella brigaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar