25 december 2014

Juldagen

När juldagsmorgon glimmar, jag vill till stallet gå… Jodå, hade man en pålle kanske det inte vore så dumt. Men det där stallet som avses i julsången, nääeee. Och tänk om man går fel! 
Tänk om de verkligen gick fel!
Jag lyssnade på P1 när jag färdades mot en jullunch igår. Där sas det att lutfisken är en tradition från tiden då katolicismen var en statsreligion i vårt land (så där  i runda slängar från år 600 till 1500). Jag undrar vad de där galningarna som kommit in i riksdagen tycker om det. De går säkert och tror att lutfisk är supersvenskt. Hur som helst, det fanns något som kallades julfasta, från jul till nyår skulle man inte äta kött, och då fick det bli fisk. 
Allting har en historia, ett ursprung, men historielektionerna lär de inte ha varit på, de där i järnrörsbataljonen. 

När juldagsmorgon randas är det minusgrader ute, ingen snö bara kallt. Och jag tänker på alla växterna på uteplatsen, räcker täckbarken som jag lagt på eller behövs det mer för att skydda de små liven som huttrar i jorden. 
Och när man tänker efter, det är ju bara några månader tills det börjar jäsa i marken. Tiden rusar! Upplevelsen av att tiden skenar verkar vara åldersrelaterat och inte undra på, man har ju liksom inte ”hela livet” på sig längre. 

När juldagsmorgon randas har man blivit några kilo tyngre. Dubbelhakan har liksom svällt och midjan likaså. Inte undra på! Så Anjo, nu är det bara att ut och gå i rask takt, för det gör nytta. Ja, det gör verkligen skillnad. Några kilometer i Klitterbadet vore heller inte så dumt, men…
När juldagsmorgon randas är det snuvigt och snorigt. Nu när det mesta liksom är överstökat säger det undermedvetna att nu ni, era jädrans bacillusker, nu får ni härja fritt.
Det känns som de står vid frontlinjen och formerar sig för en jätteattack medan mitt immunförsvar försöka tuffa till sig på andra sidan fältet. Jag tycker jag ser slaget framför mig! Braveheart, where are you!
Braveheart


2 kommentarer:

  1. Tjingeling i stugan! Ja tänk de tror att "svenskarna" har uppstått ur jorden på något sätt!? Ingen - säger ingen har tydligen något ursprung från valloner, samer, judar, finländare, norrmän, danskar....ja, alla möjliga nationaliteter. Huvva...det är inte många bestick hemma i deras lådor :-))) Och att inte "vanligt folk" begriper det skrämmer mig!
    Här har det varit attans så kylblåsigt idag....jag har hittat på en massa ursäkter för att slippa gå ut t.ex. med att rensa kylskåpet från alla burkar/flaskor som har utgångsdatum 2014...ja och äldre. Hurraaaa så fint det blev...och tomt?!

    SvaraRadera
  2. Bra! Fast katoliker blev vi inte förrän i slutet av vikingatiden, sådär omkring tusentalet! Under vikingatid, 800-1000 var åtminatone en del av oss asatroende, och innan dess vet vi inte, men man kan ha teorier om soldyrkan och annat!

    SvaraRadera