24 februari 2014

Sjal igen och denna gång med alfahannar

Det här ser verkligen trist ut, men jag
tror att den kan bli riktigt fin när den är klar. 

Garn: Kid Silk och Baby Ull

Jag tittar på ett DOX-program i SVT Play, Hjältekoden. Ett slags underhållande (populär)-vetenskapligt program. Vad är det som gör hjältar till hjältar? Man tittar på våra närmast genetiska släktingar, schimpanserna och bonobo-aporna, de sistnämnda hade jag inte hört talas om tidigare. Finns det en hjältekod?

Bonobo >>
På schimpans-apberget sitter alfahannen och bevakar sitt revir och inkräktare riskerar att dödas. Och jag tänker, på människo-apberget sitter det också alfahannar, testosteron-stinna alfahannar med makt och skramlar med vapen om de blir störda. Det var Gunnar Adler-Karlsson som myntade begreppet testosteronstinna hannar i en DN-artikel för längesedan. 

Bonobo-aporna löser konflikter med kär lek. Men när jag googlar på dessa apor får jag direkt upp en artikel från Expressen med rubriken i fetstil, VÄRLDENS KÅTASTE APOR. Herregud, har rubriksättaren inte fattat någonting eller är det sådana rubriker som säljer lösnummer. Oavsett vilket, så är det lika bedrövligt och jag har inga höga tankar om vare sig rubriksättare eller lösnummerköpare om den intelligenta nivån inte är högre än så.
Bonobo >>
Poängen med bonobo-apornas sätt att leva är ju att de lever i fred med varandra, att de löser konflikter och strider med kär lek istället för att döda varandra, att de lever i matriarkat där honorna (snacka om hjältar)är de som skapar ordning i flocken utan att ”lyfta ett finger” mot sina egna eller andra. Men en sådan rubrik är väl helt ointressant och säljer väl heller inga lösnummer?  Hur det var med den där "hjältekoden" missade jag, men lärde mig en hel del annat.

Spår av Lena Sundström, handlar om hur människor i olika länder förvisas, kidnappas, försvinner i CIA-plan som ser civila ut. De fraktas till professionella tortyrregimers fängelser, framförallt i  Egypten, Jordanien, Syrien, Marocko, Uzbekistan. Med raffinerade tortyrmetoder tvingas bekännelser fram som sedan skickas till USA och CIA som bevis för terroranklagelser. 


En före detta CIA-agent säger: Människor arresteras helt på måfå och ger under brutal tortyr helt värdelös information.

Från det ena till det andra, för man kan ju inte gå omkring och bara vara ledsen och upprörd. Ut i naturen på cykel, med kamera i  fickan och hund travande bredvid, det är grejer det! Det är livskvalitet det, inga CIA-plan, inga testosteronstinna alfahannar.

Falkenberg är en cykelvänlig stad och det gillar jag. I närliggande skogar finns det många fina stigar, det gillar jag också!

Ätran för med sig mycket vatten efter en regnrik vinter och den snö som smält.
Anjo-Banjo, en fredlig typ!

2 kommentarer:

 1. Tycker att din sjal ser väldans spännande ut!
  Är faktiskt lite "avis" på dina fina cykelvägar! Hade behövt några sådana nu när vi har en riktig "race-hund" Zelda har massor av spring i benen....
  Njut av våren och cykla lugnt!

  SvaraRadera
 2. men jistarns nu skickade du iväg mig på en googleresa apropå dessa apor!! Mycket intressant OCH lärorikt. Tänk vad man lär sig nytt varje dag! Den sjalen blir skön för dig att svepa runt axlarna när du sitter där på din uteplats i litet kyliga vårsolen och stickar ;-)

  Du verkar bo väldigt naturnära och härligt, så nära en av ramsans åar! ;-)

  Anjo-Banjo är nog en lycklig typ som fått dig som matte!

  Ha det bäst!

  SvaraRadera