9 juni 2013

Fyren och Nattönskningen

Det var länge sedan jag läste P. D. James och tänkte att nu är det dags att återstifta bekantskapen med Adam Dalgliesh med medarbetare, så det fick bli ljudboken Fyren, uppläsare Tomas Bolme. 

Fyren utspelar sig på Combe, en fiktiv ö utanför Cornwalls kust, och bara det fick mig att bli lyrisk eftersom jag älskar Cornwalls fantastiska natur (som jag bara sett på bild, men i alla fall). Kriminalromanen kan man faktiskt också bli lyrisk över trots brutala mord, för P.D. James sitter på den finaste tronen, hon är deckardrottningen. Fyren är väl den klassiska historien med mord på en ö med endast ett fåtal boende, och ändå blir det ingen lätt uppgift. Till råga på allt råkar Dalgliesh ut för en läskig åkomma på ön och blir sängliggande, vilket gör att ansvaret nu läggs på Kate Miskin.

https://www.facebook.com/dreamsofcornwall

Nattönskningen av Anna B. Ragde (uppläsare Sharon Dyall) vet jag inte vad jag ska tycka om, den beskrivs som en sinnlig kärleksroman, men så mycket kärlek rymmer den inte efter två av åtta CD-skivor utan mer köttslig lusta. Till och från är den riktigt rolig och jag fnissar eller skrattar högt, men till och från blir denna köttsliga lusta också ganska enahanda och fantasilös och jag tänker, ska jag fortsätta lyssna. 
Ragde är väl mest känd för Berlinerpopplarna som också filmatiserats och jag tror att många som känner igen den Ragde kan få sig en smärre chock av Nattönskningen. Ingunn, bokens huvudperson, är så rädd för att bli ratad så hon ratar själv vid minsta lilla tecken på att mannen kan vara på väg att tröttna på henne. Och just därför är det åtskilliga män som passerar hennes säng. För henne är det optimala sexet viktigare än ett långvarigt förhållande. Egentligen är det nog en ganska tragisk bok, och jag får väl kämpa till slutet i hopp om att hon ändå vågar bli ratad av den stora kärleken, hur jävla ont det än må göra. Eller så slår hon i alla fall rekordet som hittills är ett förhållande som varade i 11 månader - i alla fall alltid något!

3 kommentarer:

 1. Blev genast orolig att jag gett bort "Fyren" i mina hyllrensningar! Men, PHU, den står kvar! Ska läsas om!
  Den andra... Tveksamt om den är ngt för mig;)
  Toppen med dina boktips och dito tankar!

  SvaraRadera
 2. Men bilden där på woffsen skulle kunna vara Aranjo som har kamoflouerat sig med svart färg ;-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det vete tusan. Jag tycker nog att den där i soffan ser ut som en stridstupp som vilar sig inför nästa batalj :-)

   Radera