26 februari 2013

En gränslös kärlekshistoria

En gränslös kärlekshistoria är en stor roman, inte som en tegelsten utan (bara) en stor roman. Den utspelar sig i gränslandet mellan Norge och Sverige längs Trysilelva som övergår i Klarälven. En gränslös kärlekshistoria är en generationsroman som börjar i mitten på 1800-talet. 
Aino Trosell har valt att följa sin egen kvinnolinje bakåt i fem generationer. Flickor och kvinnor präglas av tiden de lever i, de får utstå fattigdom, utsatthet och våld. Trots denna enorma börda är det inte en alltigenom sorglig bok, tvärtom. De kvinnor som har nära till skrattet kan förmildra omständigheterna genom att ta en dag i sänder och streta vidare, andra förlorar sig själva i bitterhet och ger igen på sina egna döttrar. ”Kunde jag genomlida detta så kan du och mer därtill, så klaga inte”. Romanen rymmer även stora kärlekar hur kortvariga de än råkar bli.

En gränslös kärlekshistoria är kvinnohistoria, en berättelse som inte kan gå någon läsare förbi, det är en stor berättelse med stor verklighetsförankring i Aino Trosells egen släktträd. 


LÄS DEN!
Eller lyssna på ljudboken och författaruppläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar