9 mars 2012

Lyfta maskor, Bengt, Clara och lille Fi


Det blir inte som på bilden. Jag tror man missat lite i beskrivningen.  Men trots eventuella misstag är jag mycket nöjd med boken. 
Det som är så fantastiskt är att det kan bli så fint genom att bara ha med sig en tråd trots att man stickar med två färger.  
Det är de lyfta maskorna som gör det!

Jag har tidigare skrivit om Bengt Pohjanens bok Smugglarkungens son, som handlar om hans barndom i Tornedalen, gränslandet mellan tre språk.  
Nu har jag även lyssnat på Tidens tvång, som mer handlar om hans ungdom och tiden på läroverket i Haparanda. Bengt Pohjanen är en fantastisk berättare och som uppläsare med  ett språk som omfattar finska, svenska och tornedalska (meänkieli) blir ljudböckerna en härlig totalupplevelse. 
I båda böckerna förekommer flera tidsmarkörer av vilka jag känner igen många, men den norra delen av Sverige ter sig historiskt som en vit fläck när jag lyssnar. Men jag lär mig.

Igår var det internationella kvinnodagen. Det var Clara Zetkin som 1910 initierade det som först på 1970-talet också blev en särskild dag i Sverige.   
Då, i början av seklet, var det kvinnors rösträtt som stod högst på agendan.  Nu är det lika lön för lika arbete, och nu har det varit alldeles för länge.

I gårdagens lokaltidning ställdes frågan om du kallar dig feminist. Det var fler som svarade Aldrig i livet! än de som svarade Självklart! Och året är 2012. Helt otroligt, helt jädrans fucking otroligt! 

Snöpta Fiddeli ränner ut och in. Jag får motion för kattskrället ger sig inte. Han ska ut och han ska in och ut och in. Här skulle behövas svängdörrar, eller kattlucka!
Ut
In
Ut
In

3 kommentarer:

  1. hej hej behöver din mailadress....vill berätta en sak för dig
    pysselfarmor@yahoo.com

    SvaraRadera
  2. Det blir så snyggt när man stickar med lyfta maskor. Har aldrig provat... Är det svårt? :)

    SvaraRadera