18 februari 2012

Ut och stjäla hästar

-->
Ut och stjäla hästar av Per Petterson, uppläsare: Rolf Lassgård

Hur ska jag hitta orden för att beskriva denna underbara berättelse. Det var länge sedan en bok berörde mig så på djupet. En bok om nuet och det förflutna. En berättelse om Trond och hans far sommaren 1948, och om Trond drygt femtio år senare.  

Boken kan inte beskrivas, den ska upplevas!

Texten är så vacker och Rolf Lassgård läser den med stor inlevelse, stillsamt och utan att ta i. Texten flyter ut i rummet och gungar mig i en vagga av sorg och melankoli. Jag kan på djupet identifiera mig med Trond som måste förhålla sig till sorg och smärta. Trots denna sorg vilar det en så mäktig stämning över romanen, en stämning som jag vill hålla kvar. Jag vill inte att boken ska ta slut.


Eftersom jag inte hört talas om denne Per Petterson tidigare måste jag ju googla och upptäcker då att Ut och stjäla hästar är en roman som många tycker mycket, mycket om. Jag blir också varse att han skrivit ännu en bok, Jag förbannar tidens flod, och jag ser fram mot ännu en magisk läs- eller lyssnarupplevelse.
Koftprojektet närmar sig sitt slut. Några centimeter till på ärmarna och någon slags kantstickning fram och runt halsen. Den blir precis så lätt och luftig och skön att bära som jag föreställt mig.

3 kommentarer:

 1. Det är verkligen en makalös roman! Vi hörde den som radioföljetong och för att inte missa sista avsnittet var vi tvungna att peta sönder ett fönster för vi hittade inte nycklarna och var sena hem. För att inte lyssna fanns inte på världskartan :)

  SvaraRadera
 2. Koftan blir bara bättre för varje ny bild!
  Härligt när man får tag på bra böcker.

  SvaraRadera
 3. Har aldrig hört talas om den författaren...ja där ser man så bra att man har nytt att upptäcka.
  Jag lånar ljudböcker via internet - Stockholms bibliotek. Man måste vara uppkopplad hela tiden när man lyssnar, men det gör ju inget...har bärbar dator så det är bara att ställa den på soffbordet och sätta på sig lurarna och börja sticka....nu är jag frälst.
  Men jag har en bok med mig på pendeltåget så jag fortsätter att läsa på det vanliga sättet. Ser på TV att pappersböcker är nog på väg att försvinna eftersom de säljs så dåligt. Men jag vill allt bläddra i papper jag...tänk jag som jobbar med IT på en IT-avdelning tycker det!!

  SvaraRadera