22 februari 2012

Knitting women och en ljudbok


Jag har återstiftat bekantskapen med Agneta Pleijel som författare. För väldigt länge sedan, känns det i alla fall som, läste jag Vindspejare och Hundstjärnan. Jag minns inte särskilt mycket, mer än att jag tyckte båda var bra. 

Doften av Åkerö-äpplen var, om jag inte minns fel, stark i Vindspejaren. Men med tanke på alla böcker man plöjt under åren kanske det var en helt annan bok som doftade Åkerö.

Nu lyssnar jag på Drottningens Chirurg. Den handlar om Herman Schützer, en förlossningsläkare som bistår såväl de fattiga som de mer bemedlade och som en av hovets doktorer även drottningen när det är dags att föda. Boken handlar också om hustrun Nella och den lilla, kortväxta Liten.


Peder Falk läser
Att Herman Schützer valt att specialisera sig på förlossningar beror på en stor förundran över kvinnokroppen som härbärgerar och föder fram de nya liven. Boken utspelar sig kring mitten av 1700-talet som tydligen var en tid då medicinarna hade eller ansåg sig ha större status än kirurgerna. Kirurgerna "härstammade" ur krigshärarnas barberare som med sina knivar med tiden även fick agera som fältskärer och det var ju inte mycket att vara stolt över, verkade medicinarna anse. Boken rymmer såväl kärlek som vetenskap som nåd och onåd. 

Bild: Wikipedia
Talgoxarna utmärker sig med sina höga läten, jag tror det är hannarna som markerar sina revir.

Jag bildgooglade på knitting women + art och fann flera fina bilder. Här kommer några. 


 Jag tror jag bäst kan identifiera mig med den sista bilden!

1 kommentar:

  1. Tassar in och säger hej hej - är litet trött och "schleten" idag....Pleijel har jag nog bara läst en bok av - kommer inte ihåg vilken. Den där låter intressant får kolla om den finns som ljudbok på Stockholms stadsbibliotek.
    Natti natti!

    SvaraRadera