21 januari 2011

45. Ledig och i soffan med hålkrus

Så är det helg igen! Helg i soffan med benen högt i vila. På måndag ska bäcken och knä röntgas, jag vill veta varför jag har ont. I soffan är det handarbete som gäller till musik eller talbok. 

Jag har inte införskaffat all den musik som gick upp i rök för några år sedan. Men jag lyssnar på den i Spotify. Bach, Händel, Fauré är favoriterna. Körmusik och operaarior är fint. Orgelmusik går an, men helst ska den förstås avnjutas live. Willy DeVill är inte heller så dum, vilken röst den mannen rökt sig till...


Jag bestämde mig för att prova att sticka hålkrus, jag har länge tyckt att det är fint. Jag provade, och jag klarade av det och nu är det en mössa på gång, en vårmössa i Sandnes Duett i lila och grönt. Jag stickar som vanligt utan beskrivning, måttar liksom på egen hand.
Av grannen lånade jag en bok om spetsar tryckt tidigt 60-tal, väl använd.  Visst känner jag igen mönstren som mamma, mostrar och fastrar m fl virkade. Jag tänker, kanske kan jag virka en själv, en  uddspets till min vintertunika. Jag tror inte den blir klar denna vintern, men det kommer ju flera.
När jag tovade tofflor före jul virkade jag några blommor och lät även dessa gå i tvättmaskinen. Jag har haft dom i bakhuvudet hela tiden utan att få kläm på vad jag ska göra. Nu har jag börjar testa idéerna som börjat ta form.
Tänkte att jag skulle brodera med pärlor, att det kanske gick att trä upp dom på tråd (som när man stickar med dom) men där gick jag bet. Och jag upptäckte också att det nog blir finast att bara brodera med tråd.

Ute är det läskigt väder. Jag lyssnar just nu på John Ajvide Lindqvist som läser sin egen Pappersväggar. Hans bok Låt den rätte komma in har ju filmatiserats och jag tyckte mycket om den. Det är nog första gången  jag säger att jag tycker om en "vampyr-film". Pappersväggar handlar också om sådant som kanske mest bara finns i fantasin. Hur som helst, ikväll är det dimmigt ute, kallt och dimmigt och lite läskigt. De här krabaterna ligger fastfrusna på ett bord ett stycke härifrån. Jag tycker nog att han till höger ser lätt arg ut, och den andre tvingas ligga upp och ner och blotta buken, hur käckt är det på en skala? Kanske vi får vårt straff i natt, för att vi är så grymma och låter dom ligga därute.

5 kommentarer:

 1. Det ser vanskelig (svårt) ut å strikke hålkrus, vet ikke hva det heter på norsk... men utrolig nydelig er det!! Vet du om en nettside eller noe som kan beskrive hvordan man gjør det??

  Nå er det endelig helg, min mann har reist til Oslo med jobben og jeg og mine to gutter på 10 og 12 år skal kose oss med tv og godis i kveld;) Når mannen er borte kommer all godisen frem:))

  Valpene har det jo varmt og godt der de ligger, forstår de jo godt at de venter lengst mulig med å komme ut til denne kalde verden:)

  Nyt av ditt håndarbeid og musikk:)
  Klem til deg:)

  SvaraRadera
 2. Hålkrus är jätteroligt att sticka. Har gjort ett par muddar i denna teknik och ett par vantar finns på "attgöralistan".
  Spännande och se vad Disa nedkommer med.

  SvaraRadera
 3. Ser jätteläckert ut med hålkrus. Har aldrig stickat sådant... men blir jättenyfiken, så det kanske ska testas =)
  Ja, nu är det väl spännande med Disa! Håller tummarna att du inte ska behöva vänta så länge till =)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Vad fint det blev med hålkrus. Du får väl ha en kurs :) Sen blir jag så nostalgisk när jag ser boken med spetsarna. Jag tror faktiskt att jag försökt virka ur den boken på 70-talet. Inget som gav något resultat dock.

  SvaraRadera
 5. Trevlig läsning var det här - trots den arga krabaten :) Må gott!

  SvaraRadera